Over JOL Jeugdstad

Alles wat je wilt weten over JOL Jeugdstad
JOL Jeugdstad Alkmaar

Wat is de JOL?

In het kort: de plek om in de laatste twee weken van de zomervakantie buiten te spelen en vrienden te maken.

In  de laatste twee weken van de zomervakantie organiseren wij (een groep van ca. 30 vrijwilligers) voor de basisschoolkinderen van 6 t/m 12 jaar een "Jeugdstad". De eerste twee dagen helpen wij de kinderen bij het maken van een hut. Wij zorgen voor hout en spijkers, hamer en zaag zijn eventueel te leen.

De hutjes worden beoordeeld op oa. creativiteit en veiligheid. Om ook de ouders nog even kind te laten zijn, geven wij hen ook een avondje de kans om de hut van hun kind(eren) te verbeteren. Als de hutten af zijn, en leuk versierd, is er een koopavond waarop de kinderen wellicht wat extra zakgeld kunnen verdienen.

De rest van de dagen worden gevuld met een uiteenlopend programma: Levend Stratego, spelencircuits, bingo, de jongens tegen de meiden, een vossenjacht en een speciale dag waarop wij met de kinderen de hele dag iets leuks gaan doen wat natuurlijk helemaal in het thema past. Ieder jaar kiezen wij namelijk een thema voor de JOL: jaargetijden, boerderij, jungle, sprookjes etc.

Wat moet je wel en niet mee?

Wij hebben voor nood een aantal hamers en zagen beschikbaar, maar geef je kind zoveel mogelijk eigen gereedschap voorzien van een naam mee. Spijkers worden door ons verstrekt, maar alleen in een (al dan niet zelfgemaakt) spijkerbakje, zolang dat niet van glas is. Ook zijn verfbakjes altijd handig (boterbakjes o.i.d.). In het verleden zijn er klachten geweest van buurtbewoners die hun spullen beschadigd zagen.

Uiteraard gaan wij met jullie en onze eigendommen zo zorgvuldig mogelijk om, maar wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor verlies c.q. beschadigingen van eigendommen van jullie of jullie kinderen, ook niet wanneer spullen bij ons in bewaring worden gegeven. Het verdient dan ook aanbeveling eigendommen te merken en mooie kleren, sieraden of andere kostbaarheden thuis te laten. Mede om die reden kunnen wij ook mobiele telefoons niet toestaan. Trek daarnaast stevige schoenen aan. Spijkers gaan makkelijk door slippers en open schoenen.

Hoe organiseer je een Jeugdstad?

Hoe organiseer je een Jeugdstad?

Tijdens Culinair Plaza in Alkmaar doen we al een aantal jaren de afwas met z'n allen. We gaan de stad in om te vragen of ondernemers ons willen sponsoren dmv. een materiële of financiële bijdrage. Zes à zeven keer per jaar komen we met z'n allen bij elkaar om te vergaderen over wat er is gedaan en vooral wat nog gedaan moet worden.

Daarnaast zijn er diverse commissies die zorgen voor bijvoorbeeld de speciale dag, de loterij en het materiaal. Ook die vergaderen nog een aantal keer om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd gaat lopen. Zo zetten we ieder jaar weer alles op alles om de Alkmaarse basisschooljeugd een geslaagde afsluiting van de zomervakantie te bezorgen!