Dankzij R. (van Zinderen) Bakker, een voortvarend wethouder van onderwijs en jeugdzaken werd in 1949 voor de eerste maal "Jongensstad" gehouden. Aan de rand van de stad, naast de ingang van het gemeentelijk sportpark, verrees "Jongensstad".

Ongeveer honderd jongens, in leeftijd variërend van acht tot en met veertien jaar, organiseerden het geheel voor het grootste gedeelte zelf.

Ongeveer honderd jongens, in leeftijd variërend van acht tot en met veertien jaar, organiseerden het geheel voor het grootste gedeelte zelf. Er was weliswaar een leider, het eerste jaar in de persoon van W. Molenkamp, maar diens leiding beperkte zich tot het geven van enkele aanwijzingen bij de bouw van de huisjes en het verstrekken van bouwmateriaal en spijkers. Zodra een huisje klaar was, werden er poffertjes en pannenkoeken gebakken op, een van huis meegebracht, oud petroleumstel. Of er werd een huisje ingericht als leeszaal, waarin vooral veel exemplaren van Donald Duck en Kapitein Rob voorradig waren. Ook het kermisachtige ontbrak niet. Een klos, een spijker en een pijl of een vierkant of rond bord met strepen, die naar een of andere lekkernij of naar kleurige prullaria wezen, vormden het rad van avontuur. De vakantiespelen zijn uitgegroeid tot hele wijkfeesten, waarbij de jeugd zich onder getrainde leiding kan uitleven.

Nu zeggen we dat JOL staat voor: Jeugd onder Leiding. De meiden zijn nu namelijk ook goed vertegenwoordigd en bouwen ook heel leuke, goede en gezellige hutjes! Inmiddels is Jeugdstad uitgegroeid tot een organisatie bestaande uit zo'n 30 vrijwilligers die het hele jaar bezig is om voor ca. 300 kinderen twee geslaagde JOL-weken te bieden.

Thema 2010, Feest
Thema 2011, Romeinen
Thema 2012, Sprookjes
Thema 2013, Holland
Thema 2014, Superhelden
Thema 2015, Wilde Westen